הביטוח הלאומי דואג לנפגעי תאונות עבודה ומשלם להם פיצויים (במקרה שמדובר בפגיעה זמנית קצרה) או תגמולים (במקרה שמדובר בנכות ארוכת טווח / בעלת טווח בינוני) על פגיעתם, שמטרתם לשפות את אותם העובדים על אובדן כושר ההשתכרות שלהם, ולוודא שהם אינם נשארים לבד עם פגיעתם ללא אפשרות לפרנס את עצמם ואת משפחתם.
עם זאת, לא כל תאונה שמתרחשת לאדם עובד יכולה להיחשב כ"תאונת עבודה" המזכה בפיצויים ותגמולים אלו, אלא רק תאונות שעומדות בקריטריונים המוגדרים בחוק, הכוללים בתוכם תאונות שמתרחשות בזמן העבודה ותאונות שהתרחשו עקב העבודה, כשבכל אלו נדרש קשר סיבתי בין התאונה לבין הנזק שנגרם לעובד ופגע ביכולות שלו לשוב לעבודה (גם אם באופן זמני) במאמר זה תוכלו לקרוא על הקשר הסיבתי הנדרש, והדרכים שניתן להוכיחו.
מהי תאונת עבודה?
באופן כללי תאונות עבודה הן תאונות שפוגעות בעובד ומתרחשות תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו. הגדרה זו כוללת בתוכה כמובן "תאונות עבודה" כמו נפילה במהלך העבודה, פגיעה מרכיב מכני ודומיהם אך גם "מחלות מקצוע", שהן מחלות שנקבעו כמחלות מקצוע בתקנות שר העבודה, שהעובד חלה בהן עקב עבודתו.
לא רק עובדים שכירים זכאים לפיצויים / גמלאות על פגיעה במקום העבודה, אלא גם עובדים עצמאיים שנפגעו עקב עיסוקם במשלח ידם, בכפוף לאותם תנאים של קשר סיבתי שיוצגו במאמר זה.
מהם הקשרים הסיבתיים הנדרשים בתאונות עבודה?
תאונות עבודה / מחלות מקצוע דורשות קשר סיבתי כפול בכדי לזכות את העובד הנפגע בפיצויים – קשר סיבתי בין העבודה לפגיעה, וקשר סיבתי בין הפגיעה לנזק שנוצר. אי קיום אחד התנאים הללו הופך את הפגיעה שהתרחשה לכזאת שאינה נכללת תחת ההגדרה של "תאונות עבודה", ואינה מזכה בפיצויים.
מהו קשר סיבתי?
קשר סיבתי הוא מונח משפטי הנפוץ במגוון תחומים, שמתאר "סיבה בלעדיה אין" להתרחשותו של מאורע מסוים שהוא נשוא המחלוקת בין הצדדים. משמעות קביעה זו היא שבשביל שיקבע שמתקיים קשר סיבתי בין אירוע מסוים לאירוע אחר צריך להוכיח שהאירוע הקודם מבניהם הוא סיבה שבלי התקיימותה לא היה מתקיים גם המאורע המאוחר יותר – כלומר שהאירוע השני / התוצאה לא היו מתרחשים לולא התרחשותו.
דוגמא לקשר סיבתי מסוג זה היא נזק שנוצר מתאונת מכוניות. במקרה זה נדרש להוכיח שאילולא ההתנגשות בין המכונית האחת למכונית השנייה, לא היה נוצר נזק למכונית השנייה, והיא הייתה נותרת שלמה ותקינה. רק במקרה בו יוכח נתון זה יהיה בעליה של המכונית השנייה זכאי לפיצוי על הנזק שנגרם למכוניתו במהלך התאונה.
קשר סיבתי בין העבודה לפגיעה
הקשר הסיבתי הראשון הנדרש להוכחה הוא קשר בין העבודה לפגיעה – כלומר – להוכיח שהעבודה היא זו שגרמה לפגיעה, ולא דבר אחר.
חוק הביטוח הלאומי מציג מספר מצבים שמקיימים חזקת קשר סיבתי עבורם למרות שבאופן עקרוני הם אינם מהווים חלק מה"עבודה" של העובד כפי שאנו מדמיינים אותה, כשהמשמעות של חזקה זו היא שאירועים מסוג זה נחשבים בתוך גדר תחום העבודה.
חזקת תאונות עבודה חלה על כל אחד מהאירועים הבאים
1. תאונה שקרתה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של העובד לעבודה ממעונו או ממקום שבו הוא לן אף אם אינו מעונו, מן העבודה למעונו או ממקום עבודה אחד למשנהו, ועקב נסיעתו או הליכתו זו
2. תאונה שקרתה תוך כדי עבודתו של העובד, במקום העבודה או בסביבתו הקרובה ביותר, בעשותו להצלת גוף או רכוש או למניעת נזק או סכנה לגוף או לרכוש.
3. תאונה שקרתה תוך כדי עבודתו של העובד עקב פגיעה שאינה תוצאה מהעבודה ונגרמה בידי אדם אחר בכלי או בחפץ אחר, הנמצאים במקום העבודה או בקרבתו הקרובה ביותר לצרכי העבודה, או הנמצאים שם דרך קבע אף שלא לצרכי העבודה, והנפגע לא היה שותף לגרימת הפגיעה.
4. תאונה שקרתה לעובד בהפסקה שנקבעה על ידי המעביד ושאינה עולה שלוש שעות, במקום בו העובד או העובדים במקום עבודתו סועדים, או בדרך הלוך / חזור ממקום זה.
5. תאונה שקרתה במקום בו העובד מקבל את שכרו או בדרך הלוך / חזור ממקום זה.
6. תאונה שקרתה לעובד תוך כדי מילוי תפקידו כחבר ועד עובדים ועקב מילוי תפקיד זה או בדרך הלוך / חזור מעבודה זו, כל עוד לא חלה בדרך הפסקה או סטיה של ממש.
תאונה שאירעה תוך כדי נסיעה או הליכה כפי שהם מוצגים בחזקות אלו לא תחשב כתאונת עבודה אם הייתה בנסיעה או בהליכה הפסקה או סטייה של ממש מהדרך המקובלת מ/אל מקום העבודה, כשההפסקה או הסטייה לא היו למטרה הקשורה לעבודתו של העובד או חובותיו כלפי מעסיקו. עצירה בבית קפה בדרך חזרה מהעבודה יכולה, למשל, להיות סטייה מהותית מדרכו של העובד, שכל תאונה שתתרחש בה לא תחשב כתאונת עבודה.
בנוסף לכך, כל תאונה שקורת תחת הנסיבות האלו שניתן לייחסה לרשלנותו של העובד אינה נחשבת כתאונת עבודה, וזאת כל עוד היא אינה גורמת לפגיעה שיוצרת אי כשרות לעבודה למשך ארבע שבועות ויותר.
קשר סיבתי בין הפגיעה לנזק עליו מבקש הנפגע פיצויים
כל נזק שנוצר עקב תאונת עבודה נדרש להיות גם הוא תוצר ישיר של התאונה, ולא פגיעה שנוצרה בעקבות אירוע אחר. קשר סיבתי זה נבדק בדרך כלל בוועדה לקביעת נכות מעבודה / פגיעה מעבודה, בה בודק רופא מוסמך את העובד וקובע אם אכן מדובר בפגיעה שהיא תוצר של אירוע התאונה. פגיעות כאלו יכולות להיות מגוונות. הוכרה למשל בעבר גם פגיעה בגבו של העובד שנוצרה כתופעת לוואי של פגיעה בברך שגרמה לו ללכת באופן עקום, וזאת בשל הקשר הסיבתי הישיר המחבר בין הכאבים לבין התאונה.
כפי ששמתם לב, קשר סיבתי הוא עניין פחות מורכב מהנדמה. עם זאת, אנו עדיין ממליצים לכל מי שנפגע בתאונת עבודה להתייעץ עם עורך דין / מומחה בתחום ולוודא שהוא אכן עומד בדרישות להגדרה זו. אתם מוזמנים תמיד לפנות אלינו ולקבל מאיתנו שירות אמין, יעיל ומקצועי.